Sylvanus alapítvány - Sopron

Tervezett kiadványaink

El kívánjuk indítani könyvsorozatunkat, amelynek segítségével Sopron környéke természeti és történelmi értékeit összefoglaló módon ismerheti meg az érdeklődő. A kiadványok térképmellékletekkel járulnak hozzá ahhoz, hogy a terepen való megtekintés minél egyszerűbb legyen.

A "Sopron környéke turisatakalauz", a várost környező erdőterületek természeti értékeit és történelmi emlékeit fogja összefoglaló módon bemutatni, tájegységek alapján.

A "Sopron a rómaiak korában" a terület ókori történelmi emlékeiről és azok jelenkori megtekinthetőségéről fog szólni.

Lezárult programok / Alpokalja turisztikai feltárási terv 2008

Lezárult programok

Alpokalja turisztikai feltárási terv 2008

Alpokalja turisztikai feltárási terv 2008

Sopron környéke rendkívüli természeti és történelmi adottságokkal rendelkező terület. Ennek megbecsülését a jelenkor színvonalán való turisztikai feltáráson keresztül fontos feladatnak tartjuk. Az egységes turisztikai feltártságot elősegítő tervünket 2008 évben alkottuk meg Interreg projekt keretében.

Felvitelre került 1:25000 méretarányú térképre digitális formában a célterület összes leendő kívánatos túraútja, melyek összekötik célszerű módon azokat a területeket, amelyeken kiemelkedő természeti és/vagy történelmi emlékek találhatóak, azaz magas kulturális és turisztikai értéket képviselnek.

Ezek az elsődleges túrautak terv szerint 2,5 m szélesen, kavicsburkolt formában kerülnek kialakításra. Ilyen módon kényelmesen, gyalogosan és kerékpárral is megközelíthetővé válik az összes kiemelt látogatási célpont (kilátók, geológiai érdekességek, történelmi emlékhelyek...). A várost környező erdőterületek törénelmi és természeti értékei, egységes tanösvény hálózaton keresztül, rendszerezett és rendezett formában válnak megismerhetővé. Természetesen a több ezer, kis nyomtávú csapa illetve egyéb erdei feltáróutak ezt követően is rendelkezésre állnak a kalandvágyók számára a barangoláshoz, de a főbb nevezetességek a fiatalok és idősebbek, illetve akár a kerekes székkel élők számára is könnyen elérhetővé válnak. A tervben látható módon a teljes hegyvidék és dombivék erdeire vonatkozólag bejelölésre kerültek az alapítvány által célszerűnek tartott nyomvonalak. Az egykori határsáv és egyéb, a túrázók előtt régóta 'elzárt' területek kapcsolódnak ezáltal össze, illetve a megfelelő helyeken a szomszédos, ausztriai túra- és kerékpárúthálózattal.

Ezeknek a területeknek térbútorokkal, a jelenkor színvonalának megfelelő módon való kiépítése, a túrautak kiépítéséhez szükséges technikák és anyagok, illetve design meghatározásával egészült ki a végső anyag. A terv részét képező arculati koncepciótervet a NYME Alkalmazott Művészeti Intézete készítette el.

A kivitelezés, terv szerint egységes túraút körönként történik. Az ehhez szükséges pénzt támogatókon és pályázati forrásokon keresztül kívánjuk megszerezni. A területet kezelő Tanulmányi Állami Erdőgazdasággal, Sopron Megyei Jogú Város vezetőivel illetve egyéb érintett szervezetekkel rendszeresen kapcsolatot tart fenn az alapítvány a fejlesztések minél magasabb színvonalú és mielőbbi megvalósulása érdekében.

pdf-letöltés Alpokalja turisztikai feltárási terv (pdf) 6 MB

Sylvanus alapítvány - Sopron

Főoldal | Aktualitások | Lezárult programok | Az alapítványról
© 2009 Sylvanus Alapítvány | E-mail: sylvanus@sopron.hu | Tel.: 70/938-9418 | 9407 Sopron, Gyöngyvirág u. 19.